2017 m. vasario 1 d., trečiadienis

N. Kiunjo suprato, kad reikia naujų transporto priemonių

N. Kiunjo jau tada suprato, kad reikia naujų transporto priemonių, claug greitesnių negu paprasti arkliniai ekipažai. Be to, jis norėjo sukurti galingą traukiamąją jėgą, kuri išjudintų ir vežtų sunkius pabūklus ir šaudmenų vežimus. Inžinierius svajojo arklius pakeisti mašina dar ir dėl to, kad labai naylėjo šiuos gyvulius ir negalėjo žiūrėti, kaip jie žūsta kautynių lauke.
Kiunjo garo automobi¬lis pradedamas gaminti arsenalo dirbtuvėse. Meistrai jam parenka didžiulius sunkius artilerinius ratus, storo metalo lakštus, varines įvores, ąžuolinius bruselius ir lentas, stambius varžtus ir kniedes. Užbaigtas Kiunjo garo ekipažas sveria visą toną, dar tiek pat sveria kuras ir vanduo. Pagal savo matmenis ir svorį Kiunjo mašina nenusileidžia dabartiniams krovininiams sunkvežimiams. Tolimasis jū pirmtakas buvo negrabios formos ir pagal išradėjo sumanymą labiausiai turėjo tikti artilerijos pabūklų pervežimui. Kiunjo garo mašina turėjo tik tris ratus. Priekinis ratas, kaip dabar sakoma, buvo varantysis ir tuo pat metu vairuojamasis. Sunkiai apkrauto vairuojamojo rato vienas nepajėgdavo pasukti; mašiną vairuodavo du žmonės.

Katilas ir mašina

Didžiulis varinis katilas su pakura kabėjo kaip milžiniška kriaušė mašinos priekyje ir visą laiką šnypštė tarsi baisi gyvatė. Vargais negalais šis ga­ro vežimas rėpliojo Paryžiaus priemiesčių gatvėmis. Kiekvienas pėsčias paryžietis lengvai galėjo jį ap­lenkti, nes Kiunjo mašinos greitis neviršijo ir ketu­rių kilometrų per valandą. Vis dėlto šis keistas eki­pažas judėjo ir galėjo pavežti net trijų tonų krovi­nį, tačiau kas pusvalandį tekdavo sustoti pakurstyti pakurą. Kartą, kai Kiunjo ir jo padėjėjas kūrikas laiku nesuspėjo pasukti gremėzdiško vairo, vežimas atsitrenkė arsenalo sieną ir pramušė ją it taranas. Nutrūkęs garo katilas trenkėsi į žemę ir sprogo. Kaip rašė to meto laikraščiai, sprogimas buvęs toks smar­kus, jog „trenksmas nudundėjo per visą Paryžių". Turbūt šį atsitikimą galima laikyti pirmąja ­automobilio katastrofa Žemėje. Išg,ąsdinta Paryžiaus policija nutaria areštuoti išradėją 
šaltinis https://lt.wikipedia.org/wiki/Transporto_priemon%C4%97
straipsnis: Apie pirmųjų automobilių ir karietų giminystę daug kalbėti neverta

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą